Articolele

Obezitatea, cauze, leacuri și sfaturi

Creșterea excesivă în greutate deschide ușa către obezitate, o afecțiune care pune în pericol sănătatea unei persoane. Dar care sunt cauzele? Haideți să aflăm cele mai bune leacuri și câteva sfaturi!

La început există supraponderabilitate, o creștere a greutății corporale față de standardele stabilite de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

Ulterior, în cazul în care nu se iau măsuri corective într-un mod bine direcționat, eficient și în timp util, supraponderabilitatea deschide calea spre obezitate.

Când este o persoană considerată obeză?

Nu este suficient să te-ai îngrășat câteva kilograme pentru a se spune că suferi de obezitate și pentru a avea simptomele tipice (de exemplu, dificultăți de respirație, dificultăți de mișcare sau modificări ale ciclului).

Obezitatea este o afecțiune marcată de o greutate excesivă legată de o acumulare de grăsime pe întregul corp (și nu doar pe abdomen).

Excesul de țesut adipos creează un teren fertil pentru diverse tulburări și boli, de la diabet la hipercolesterolemie și chiar atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cum se diagnostichează obezitatea?

În centrul diagnosticului se află indicele de masă corporală – IMC – care variază în funcție de greutate și înălțime. Pentru a afla această valoare, trebuie să vă împărțiți greutatea în kg și înălțimea în m.

Indicele de masă corporală trebuie apoi raportat la parametrii standard ai supraponderalității și obezității stabiliți de OMS: supraponderalitate pentru un IMC cuprins între 25 și 29,9 și obezitate pentru un IMC egal sau mai mare de 30.

Este de la sine înțeles că, în conformitate cu tabelul de obezitate, dacă formula returnează o valoare între 18,50 și 24,99, atunci persoana adultă se află într-o situație de greutate normală.

Obezitatea: riscuri și consecințe

La ce poate duce obezitatea? Diferitele tipuri de obezitate aduc cu ele o serie de riscuri pentru sănătate, deoarece grăsimea poate cauza probleme în diferite zone ale corpului.

Primul lucru de știut este că excesul de grăsime determină o creștere a colesterolului „rău” și a trigliceridelor, ceea ce predispune la hipertensiune, boli de inimă, atac de cord și accident vascular cerebral.

La persoanele cu rezistență la insulină, zaharurile nu pot ajunge la celule și, prin urmare, tind să se acumuleze în sânge. Pe scurt, acestea determină creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Circulația sanguină deficitară împiedică transportul substanțelor nutritive necesare pentru a menține active organele și aparatele organismului, cum ar fi sistemul nervos.

Nu trebuie uitat că greutatea excesivă afectează direct sistemul articular, deteriorând în cele din urmă oasele și cartilajele mai ușor și mai rapid.

Mai mult, femeile obeze care doresc să aducă pe lume un copil au probleme în a concepe și, dacă reușesc, sunt supuse unei serii de complicații (de exemplu, rezistența la insulină, hipertensiunea și nivelul ridicat de zahăr din sânge).

Persoanele obeze nu se plac pe ele însele (contrar a ceea ce spun) și, prin urmare, au tendința de a se ascunde de privirile celorlalți și de a evita anumite activități sociale.

Nu în ultimul rând, studiile au evidențiat o incidență mai mare a anumitor tipuri de cancer (cum ar fi cancerul colorectal, de sân, de prostată și endometrial) la persoanele obeze.

Obezitatea infantilă

Obezitatea infantilă este o afecțiune destul de gravă, deoarece crește semnificativ șansele ca cei mici să dezvolte probleme și boli la vârsta adultă.

Experții recomandă menținerea greutății chiar și în timpul sarcinii, deoarece o creștere disproporționată în greutate la mamă duce adesea la obezitate infantilă.

Pe de altă parte, diagnosticul de obezitate la copii este ceva mai complex, deoarece trebuie să se ia în considerare dezvoltarea acestora.

În general, un copil este supraponderal atunci când IMC depășește valorile ideale cu 10-20%, în timp ce un copil este considerat obez atunci când IMC-ul său depășește cu 20% valorile standard.

Factorul de creștere se calculează prin consultarea tabelelor care iau în considerare valorile procentuale ale greutății și înălțimii copiilor.

Obezitatea, cauzele creșterii în greutate

Principala cauză a obezității, indiferent de grade, se regăsește în aportul caloric care depășește necesarul zilnic și/sau în cantitatea de calorii eliminată în timpul zilei.

Pe cine afectează obezitatea? Afectează persoanele care consumă multă pâine și paste făinoase, alimente prăjite, sosuri industriale, carne roșie, alimente grase, junk food și băuturi zaharoase și/sau pe cele care duc o viață sedentară.

Există, de asemenea, anumiți factori genetici care predispun la creșterea în greutate și la apariția bolilor asociate. Un exemplu este, fără îndoială, hipotiroidismul.

Sfaturi și sfaturi împotriva obezității

Persoana obeză care se supune unor diete prohibitive și posturilor prelungite este sortită eșecului: singura modalitate de a slăbi și de a reveni în formă este de a redobândi un stil de viață sănătos și de a lua măsuri specifice.

Educație dietetică

Mai degrabă decât de o dietă de fier, ar fi mai bine să vorbim de educație nutrițională, adică de o schimbare de direcție care să te ajute să slăbești și să-ți păstrezi bunele intenții în timp.

Primul lucru care trebuie făcut este să repartizați aportul caloric pe mai multe mese (mâncând puțin și des): mic dejun, gustare, prânz, gustare și cină. Acest lucru ajută la reactivarea metabolismului și la a nu ajunge flămând.

Meniul zilnic ar trebui să cuprindă carne albă, cereale integrale, fructe și legume la discreție și să limiteze semnificativ pastele și pâinea (de preferință integrală).

Este esențial să spunem adio sării, condimentelor grase și sosurilor industriale, cum ar fi maioneza sau ketchupul, în favoarea ierburilor și condimentelor. În acest fel, nu renunțați la gust.

Jurnal alimentar

Jurnalul alimentar face posibilă identificarea comportamentului greșit, menținerea unei diete sănătoase și urmărirea rezultatelor.

Nu este ușor să vă amintiți tot ceea ce mâncați sau beți în timpul zilei, dar notarea informațiilor pe foi speciale vă ajută să vă înțelegeți punctele forte și greșelile.

Imaginea clară, precisă și punctuală pe care o face jurnalul alimentar clarifică motivele care au împiedicat rezultatele și evită astfel sentimentul de frustrare (cauza abandonării intențiilor bune).

Activitatea fizică

Stilul de viață sedentar este una dintre principalele cauze ale obezității, alături de o dietă incorectă și dezechilibrată. Nu ajută la eliminarea caloriilor și a grăsimii adipoase și „lenevește” organismul.

Pentru a schimba cursul, este esențial să faceți exerciții fizice, mergând la o plimbare pe jos sau cu bicicleta de câteva ori pe săptămână.

Nu ar strica să vă înscrieți la o sală de sport sau să construiți un program de antrenament, dar ar trebui să abordați sportul treptat în ceea ce privește intensitatea, frecvența și nivelul de pregătire.

Suplimente

Un ajutor concret și bine direcționat vine din gama largă de suplimente alimentare care taie foamea, ard grăsimile sau stimulează metabolismul.

Aceste produse se dovedesc a fi aliați valoroși pentru cei care trebuie să slăbească foarte mult și nu vor să piardă avantajul de a reveni în formă.

Necesitatea de a se baza pe un ajutor real i-a determinat pe producători să vină cu diferite formulări. Din nefericire, această varietate face dificilă cunoașterea produselor care sunt cele mai eficiente.

Mărturiile celor care le-au încercat pot ajuta persoanele obeze să aleagă formula potrivită pentru a-și menține pierderea în greutate. Pentru a ajuta persoanele obeze să aleagă formula potrivită pentru a menține pierderea în greutate, puteți obține feedback de la cei care le-au încercat deja.

Iată un exemplu al unora dintre cele mai populare produse:

  • Ideal Slim – Acest supliment alimentar sub formă de picături susține metabolismul, controlează nivelul de glucoză și încurajează organismul să ardă grăsimile.
  • Reduslim – Suplimentul promite să accelereze metabolismul, să elimine deșeurile și lichidele, să prevină acumularea altor grăsimi și să îmbunătățească funcția intestinală. În același timp, aveți grijă de bunăstarea dumneavoastră generală.
  • Fat Burn Active – capsulele promovează pierderea în greutate chiar și atunci când dieta și sportul au eșuat. Ingredientele active stimulează metabolismul, blochează pofta de mâncare, elimină lichidele, încurajează organismul să folosească grăsimile ca sursă de energie și accelerează metabolismul în acele ore în care acesta încetinește.

Concluzie

Obezitatea este o afecțiune periculoasă care trebuie tratată în mod corespunzător și prompt, cu o dietă sănătoasă și echilibrată, activitate fizică regulată și puțin ajutor.

Suplimentele naturale depășesc limitările remediilor bunicii, dovedindu-se a fi mai bine țintite și mai eficiente. Nu este o coincidență faptul că acestea conțin formule special concepute și testate pentru a susține pierderea în greutate fără riscuri.

Elena Țambrea

"Sunt medic de familie și medic nutriționist cu experiență în alimentația pe vârste, alimentația gravidei și a lăuzei, tehnician nutriționist acreditat și absolvent master psihonutritie al Academiei de Nutriție “Sănătate te iubesc”, în cadrul căreia predau modulele “Nutriția gravidei și lăuzei” și “Nutriția terapeutică în prevenția bolii canceroase”, membru al Colegilor Medicilor România, absolvent Self Mastery Bootcamp și Influence Masterclass (LAB profile) marca Andy Szekely Iubesc cu adevărat natura, animalele și mișcarea și îmi ghidez viața în armonie cu aceste trei pasiuni. Una dintre valorile mele identitare este Sănătatea și îmi place bunul gust al vieții! Misiunea mea personală este să ajut oamenii cu probleme alimentare să își găsească acel echilibrul nutrițional propriu care să rămână cu ei pentru totdeauna! Cred cu tărie în educație și cu precădere, în educația nutrițională a copiilor!”

Împărtășiți
Publicat de
Elena Țambrea

Postări recente

Diaform pentru diabet – pareri, contraindicații, efecte secundare. Diaform Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluDiaform+💥CompozițieOmega 3, omega 6, semințe de cânepă, crom🌿Preț159 RON 💳Cum se utilizeazăSe utilizează de 2 ori…

10 luni în urmă

RELATON pentru auz – pareri, contraindicații, efecte secundare. RELATON Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluRelaton💥CompozițieGinkgo biloba, Magneziu, Riboflavină, Tiamină, Grupul de vitamine B, Melatonină🌿Preț159 RON 💳Cum se utilizeazăSe utilizează de…

10 luni în urmă

Cardione pentru sistemul cardiac – contraindicații, efecte secundare. Cardione Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluCardione💥Site oficialcardione-pareri.roCompozițieExtract de păducel, rădăcina de urzică, Omega-3, tiamin, vitamina B6, vitamina B12🌿Preț169 RON 💳Cum se…

10 luni în urmă

Intenskin pentru întinerire pielii – contraindicații, efecte secundare. Intenskin Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluIntenskin💥CompozițieRetinolul, Acidul hialuronic, Vitamina C, Vitamina E, Uleiul de argan și avocado, Extractul de rozmarin…

10 luni în urmă

Vermixin pentru viermi și paraziți – contraindicații, efecte secundare. Vermixin Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluVermixin💥Site oficialvermixin.roCompozițieSemințe de dovleac, Usturoi, Viermele, Coaja de nuc negru, Cuișoarele, Schinduf, Rădăcina de gențiană…

10 luni în urmă

Depanten pentru articulații – contraindicații, efecte secundare. Depanten Amazon preț în farmacii, sau pe site-ul oficial din România ?

TitluDepanten💥Site oficialdepanten-gel.roCompozițieCamfor, Mentol, Ulei de eucalipt, Salicilatul de metil, Extract de arnică, Extract de rozmarin…

10 luni în urmă